10/01/2018

Thema Voorzieningen: Trots op elkaars mooie voorzieningen

Vanuit de rode stoelen van het Veldhovense theater De Schalm, praten wethouder Daan de Kort en ambtelijk trekker Yvonne Ensink energiek met elkaar over de klus waar ze de komende jaren mee aan de slag gaan. Ze hebben er samen zichtbaar veel zin in! De Kort: “Ik ga ervoor dat een wethouder of raadslid uit Nuenen net zo trots is op bijvoorbeeld de Dutch Design Week in Eindhoven als op het Vincentre in Nuenen. Dat ambassadeurschap voor alles wat wij onze inwoners in deze regio te bieden hebben, vind ik belangrijk.”

Yvonne Ensink: “En we hebben veel te bieden! Dat gaan we eerst laten zien. We weten al dat inwoners vaak voorzieningen en evenementen buiten hun eigen gemeente bezoeken." Daan de Kort: "Als ik met een groep vrienden naar een festival of een theater ga, dan maakt het voor mij niet uit of ik dat in Best of in Helmond doe. Als ik maar een leuke dag heb met mijn vrienden. Als inwoner wil ik me gewoon vermaken." Ensink: "Wij gaan dus uitzoeken of dat voor anderen ook geldt, wat inwoners precies dóen." De Kort: “Ja, want wie bepaalt wat topvoorzieningen zijn, of subregionale voorzieningen? Daar gaan wij als bestuurders niet over. De inwoners, de bezoekers, bepalen dat!” Ensink: “En voor die inwoners doen we het natuurlijk. Het liefst wil je een zo divers mogelijk voorzieningenaanbod van goede kwaliteit voor alle inwoners neerzetten.”

Kansen en mogelijkheden

De Kort: "Je ziet dat het voor gemeenten lastig kan zijn om hun voorzieningen zelf overeind te houden. Door samen te werken, kunnen we in onze regio meer en verschillend aanbod creëren, zodat alle inwoners veel te kiezen hebben." Ensink: "Om te weten hoe dat er idealiter uit zou kunnen zien, willen we dus precies weten hoe de inwoners zich bewegen. Uit onderzoeksresultaten kunnen we veel informatie halen over kansen en mogelijkheden.” De Kort: “En dan moet je het als bestuurders met elkaar eens zien te worden. Daarvoor zullen we soms over onze eigen schaduw heen moeten stappen. Maar in het grote geheel moeten we er allemaal beter van worden.” Ensink: “Ambtelijk zie ik veel enthousiasme. Ik ben nog niet zo lang bezig maar krijg al van veel kanten hulp aangeboden.” De Kort: "Mooi! Want wij gaan dat met z'n tweeën niet bereiken. Alleen als we binnen de negen gemeenten commitment krijgen, gaan we hier mooie resultaten neerzetten!”

Meer nieuws

Nieuwe samenwerkingsagenda SGE: Raadsleden dienen 23 voorstellen in

Maar liefs 23 voorstellen leverden regioraadsleden aan voor de regioconferentie van volgende week woensdag. Dat wordt een levendige avond!

 

Lees dit bericht »

Nieuwe samenwerkingsagenda SGE: gemeenteraden aan zet

Op 21 oktober 2022 heeft het bestuurlijk platform van SGE het concept vrijgegeven van de nieuwe samenwerkingsagenda SGE 2022-2026. Tot 23 november zijn de gemeenteraadsleden van de negen gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven aan zet om…

Lees dit bericht »

Bouw eerste WoonST-woningen van start

Onlangs werd gestart met de bouw van de eerste WoonST-woningen. WoonST is een initiatief van het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) en dertien Zuidoost-Brabantse woningcorporaties. Doel was om sneller en goedkoper te kunnen bouwen. Een…

Lees dit bericht »

Gemeenten