03/23/2022

Startsein bouw uitbreiding Vincentre

Maandag 21 maart ging in Nuenen de bouw van de uitbreiding van museum Vincentre van start. De nieuwbouw gaat naar verwachting over ruim een jaar, op 1 mei ’23, open. Het SGE droeg hieraan €453.000 bij vanuit de Brainport Regiodeal. Samen met de bijdragen van Gemeente Nuenen, ASML, BPD Cultuurfonds, BrabantC, Mondriaanfonds en veel lokale en regionale bedrijven wordt een museum van internationale allure gebouwd.

Het SGE spande zich in om deze gelden voor het Vincentre binnen te halen vanwege het belang van de culturele erfenis van Vincent van Gogh voor de regio. Hij leefde en werkte hier slechts twee jaar (1883-1885) maar maakte in die periode maar liefst een kwart van zijn totale oeuvre. In deze periode maakte hij het dagelijkse, harde leven van boeren en wevers tot uitgangspunt. Onder meer het schilderij De Aardappeleters schilderde hij hier.

We willen zijn culturele erfenis beter leren kennen en behouden. Maar niet alleen voor onszelf; Vincent van Gogh spreekt wereldwijd bij miljoenen mensen tot de verbeelding. Met een aansprekend museum kunnen we zijn verhaal met de wereld delen. Het zal bezoekers naar onze regio trekken en een langer verblijf stimuleren. Ook draagt deze culturele ‘magneet’ bij aan het vestigingsklimaat in de regio. Het museum heeft dus zowel een maatschappelijk-culturele als een economische betekenis.

Met de nieuwe inrichting van museum Vincentre wordt ook een duidelijke relatie gelegd met het Van Gogh Nationaal Park, het landschap waar Van Gogh zich zo mee verbonden voelde. Zo is het museum al het startpunt van de 435 km lange Van Gogh fietsroute en het middelpunt van een wandelroute (10 km) door het omliggende landschap. Ook bij de ontwikkeling van het Van Gogh Nationaal Park is het SGE betrokken. 

Meer nieuws

Op weg naar een nieuwe Samenwerkingsagenda SGE 2022-2026

Op 28 september krijgen raadsleden tijdens een webinar uitleg over hun rol in het vaststellingsproces van de nieuwe Samenwerkingsagenda SGE 2022-2026.

Lees dit bericht »

Lancering RegioRadar Eindhoven

In de week van 18 t/m 22 april 2022 gaat de publiekscampagne van Regioradar Eindhoven van start. RegioRadar Eindhoven is een initiatief van Uit in Eindhoven, Eindhoven247 en Eindhoven365, samen georganiseerd in Uit in Eindhoven Regio, met als doel de…

Lees dit bericht »

Startsein bouw uitbreiding Vincentre

Maandag 21 maart ging in Nuenen de bouw van de uitbreiding van museum Vincentre van start. De nieuwbouw gaat naar verwachting over ruim een jaar, op 1 mei ’23, open. Het SGE droeg hieraan €453.000 bij vanuit de Brainport Regiodeal. Samen met de…

Lees dit bericht »

Gemeenten